Оставката на председседателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова

...
Оставката на председседателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова
Коментари Харесай

Двама членове на СЕМ поискаха оставката на председателката Момчилова

Оставката на председседателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова желаят двама от членовете на медийния регулатор - Симона Велева и Пролет Велкова. Тя е за " изцяло творчество "  - обществените й изяви в персонално качество, които компрометират целия Съвет за електронни медии като групов орган. Двете желаеха през днешния ден като първа точка в дневния ред на съвещанието да влезе разглеждане на оставката и предлагането бе признато. 

Пролет Велкова се стимулира с това, че председателката " популяризира антидемократична агитация " и " опорки ", включително за това, че войната в Украйна е оправдана.

А Симона Велева се стимулира със " независимата информационна политика, която не е съгласувана и не отразява позиции, мнения и решения на съвета и която води до уронване репутацията на Съвет за електронни медии ".

По неофициална информация на Клуб Z поради Момчилова авторитетната интернационална организация " Репортери без граници " ще намали оценката на България за независимост на словото.

Оставката на председателката на СЕМ бе поискана преди ден и от българския клон на Асоциацията на европейските публицисти - поради неприемливите ѝ оценки за работата на журналистката Мария Черешева, част от интернационалния екип проверяващи кореспонденти, излъчили репортажите за стрелбата на границата с Турция и задържането на мигранти в клетка.

Монополист над истината

В случая с Черешева Момчилова показа мисли в персоналния си профил във фейсбук. Там тя насочи лични обиди към журналистката с внушението, че не на медиите, а на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата би трябвало да имат вяра те, гледайки репортажите. А след това, в изявление за " Свободна Европа " уточни, че е знаела, че с исказванията си ще " лепне " репутационно леке върху целия медиен регулатор.

По-рано пък, в изявление за Георги Любенов по Българска национална телевизия, Момчилова показа забавни вижданйия за свободата на словото, качеството на публицистиката, що е то истина, както и за войната, която Путин води в Украйна. Ето и част от тях:

ух буен демократичен представител да споделя, че полезностите би трябвало да ги форматираме, да ги формализираме, надали не да ги сложим в показател като в Средновековието и да се придържаме към едни полезности, които подхождат на нашия цивилизационен избор. "

" Тези апели за чиста публицистика също доста ме заплащат. Какво значи чиста публицистика? Ами в случай че не донесем от 10 кладенеца вода, или в случай че нямаме, както по тези правила на Би Би Си, трите гледни точки - хайде, двете да имаме, какво значи да пеем всички в хор и да следваме тези полезности, които са били верните. "

" Тази прекомерна хрисимост на някои публицисти, да се причислят към комфортната, към комформистката позиция, ще ни коства доста скъпо. Тя към този момент ни коства доста. "

" Какво значи да пуснем по един канал еднопосочна информация? Ами това е най-сигурният метод да се измие всяка сдържаност, да се промиват мозъци. "

" Не може да има канализиране на информацията, комфортна за избрани пластове на обществото, избрани кръгове, а да нямаме противоположната позиция, даже за един спор. "

" Интелектуален холокост "

Преди това влезе в спор с еврейската общественост у нас. От " Шалом " реагираха остро на следващото й изявление - в тази ситуация - като сравни риалити предаването " Ергенът " " интелектуален холокост " На съвещание на регулатора тя изиска наказания за риалитито, с претекста, че е " неприятен модел за кариерен път на развиване на незавършени персони " и " показва естетически напудрено епикурейство и хедонизъм ".  " Подобни съпоставения са освен несъстоятелни, само че и обидни към паметта на милионите жертви на човеконенавистната идеология, връхлетяла Европа и Света в края на 30-те и през 40-те години на предишния век. Холокоста е покруса, която не може и не би трябвало да се профанизира ", реагира председателя на " Шалом " доктор Александър Оскар. А Момчилова доразви тезисите си във фейсбук профила си, влизайки в спор с него.

Тежка процедура

Процедурата по премахване на ръководителя не е лека. Според Закона за радиото и малкия екран, който урежда статута и на медийния регулатор, Съветът за електронни медии по предложение на всеки един от неговите членове може да вземе решение за предварително преустановяване на мандата на ръководителя заради несъблюдение на неговите отговорности. 

Такова решение обаче се взима с болшинство две трети от всички членове. Тоест, четирима от общо петимата в Съвет за електронни медии. Или с изключение на Велкова и Велева, за оставката на Момчилова би трябвало да гласоподава и другата президентска квота Габриела Наплатанова, както и Галина Георгива от парламентарната квота, определена от последния парламент с болшинство на ГЕРБ.

Ако на три следващи съвещания в продължение на един месец не се вземе решение, то се взема с нормално болшинство.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР